În luna iulie curent, Consiliul raional Ungheni a desfășurat o amplă campanie de informare și responsabilizare a locuitorilor din raion, în scopul de a spori nivelul de conştientizare a comunităților, privind necesitatea respectării regulilor de comportament și diminuării riscului de infectare cu noul virus COVID – 19.

”În situația actuală, sănătatea publică și prevenirea infectărilor cu virusul COVID-19 rămân a fi ca direcții prioritare ale Consiliului raional Ungheni. Cooptăm toate resursele ca să asigurăm protecția și starea de bine a populației raionului”, a menționat dna Tatiana Lazar, vicepreședintele raionului.

 

Campania a cuprins un șir de acțiuni, precum caravana de informare cu distribuirea pliantelor și măștilor, distribuirea afișelor pentru unitățile comerciale și transport public, instruirea agenților economici privind respectarea regulilor pentru asigurarea sănătății publice, sensibilizarea populației prin mass-media și alte căi informaționale.

Astfel, în cadrul caravanei de informare, tinerii voluntari, din cadrul Centrului Raional de Tineret Ungheni și AO ,,Crucea Roșie” Ungheni au ajuns în localitățile raionului pentru distribuirea materialelor informative și sensibilizarea populației privind regulile de bază care trebuie respectate pentru a diminua riscul de infectare și raspândire a virusului COVID-19. Au fost distribuite 2000 de pliante și 2000 măști de protecție, în special vârstnicilor și persoanelor nevoiașe din sate și mun.Ungheni.

 

”Contribuția tinerilor în educația pentru sănătate, în special în starea în care ne aflăm la moment este enormă. Tinerii consilieri și voluntari conștientizează importanța respectării măsurilor de protecție, se implică în informarea și responsabilizarea cetățenilor și inspiră alți tineri de a le lua exemplu.”, susține Alina Butnaru, șef interimar al Centrului Raional de Tineret Ungheni.

 

,,Îndemnăm populația să întreprindă toate măsurile de precauție menționate în nenumărate rânduri, să fie conștienți și să nu contribuie la transmiterea infecției persoanelor mai vulnerabile, cu patologii asociate. Reiterăm în continuare măsurile de prevenire necesare de respectat de către populație în această perioadă de grea încercare pentru întreaga societate:

  • Evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane;
  • Respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur;
  • Respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului:
  • Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool;
  • Tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile.
  • Purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate;
  • Ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • Respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;
  • Îndemnați colegii și prietenii să fie conștienți. Doar împreună putem stopa pandemia de COVID-19!
  • Implicarea ta contează. Arată că îți pasă!

Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră”, a menționat d-nul Alexandr CORNEI, Șef al Direcției Centrul Sănătate Publică Ungheni din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

 

Dnl Vasile Lupu, vicepreședintele raionului a venit cu unele constatări și a menționat că ,,Consiliul raional Ungheni va acorda și în continuare atenție sporită acestui subiect”, d-lui transmite mulțumiri tuturor partenerilor și cetățenilor responsabili, și a subliniat ,,Doar împreună vom reuși, prin calm, disciplină, responsabilitate și distanțare socială”.

 

Menționez că, activitățile din cadrul campaniei sunt susținute de partenerii locali precum Centrul de Sănătate Publică Ungheni, IMSP din raionul Ungheni, Inspectoratul de Politie Ungheni, Centrul Raional de Tineret, filiala Crucii Roșii Ungheni, mass-media, etc.

De asemenea, le mulțumim sponsorilor: SRL „Agrosfera-BM”, SRL”Avecom-Net”, SA”RicoMario”, ICS ,,Lear Corporation”SRL, și colaboratorilor Consiliului raional Ungheni, Secției economie și reforme și Centrului de Resurse și Atragere a Investițiilor.

 

Autor: Casian Ilina, specialist principal, Aparatul președintelui raionului