Astăzi, 27 februarie curent, în sala de conferinţe a Consiliului raional Ungheni, s-a desfăşurat punctul de dirijare al Comisiei raionale pentru Situaţii Excepţionale cu următoarea ordine de zi:

  1. Cu privire la precizarea efectivului punctului de dirijare.

  2. Cu privire la ordinea de înştiinţare şi adunare a efectivului punctului de dirijare.

  3. Cu privire la situaţii excepţionale posibile pe teritoriul raionului Ungheni.

Şeful punctului de dirijare, vicepreşedintele raionului Ungheni, dna Iulia Pancu, vine cu îndemnul către membrii Comisiei de a manifesta implicare la maxim în ceea ce priveşte situaţia la mement în vederea răspîndirii virozelor respiratorii, care, atunci cînd nu sunt luate măsurile necesare, se poate transforma în situaţie excepţională.

        

Pe parcursul şedinţei s-a discutat referitor la necesitatea unui edificiu pentru a fi desemnat oficial ca punct de dirijare pentru situaţiile execpţionale. De asemenea au fost specificate cîteva situaţii excepţionale ce ar putea ameninţa raionul Ungheni, şi anume: cutremur, poluare, explozii în vecinătatea gazoductului Iaşi-Ungheni, zona Căii Ferate Ungheni ş.a.

Un subiect important la moment este situaţia la nivel naţional provocată de gripa sezonieră şi alte tipuri de viroze respiratorii, care pot duce de altfel la apariţia unei situaţii excepţionaole, ca situaţie de epidemie.

 Centrul Sănătate Publică Ungheni, dar şi celelate instituţii cu profil medical ne informează că gripa sezonieră este o infecţie virală acută  provovată de diferite tipuri de viruşi, care se transmit cu uşurinţă de la o persoană la alta şi afectează atît căile respiratorii.

Boala virală, afectează persoanele de orice vîrstă, dar adulţii cu vîrsta de peste 65 de ani şi copiii sub 2 ani sunt deosebit de vulnerabili, la fel şi cei care suferă de anumite boli cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care slăbesc sistemul imun.

Astfel, stimaţi cetăţeni, Consiliul raional Ungheni vine să sprijine orice acţiune menită de a evita imbolnăviriea cu gripă sezonieră, sau oricare din alt tip de viroză respiratorie, respectînd regulile de igienă personală (vorbim aici de spălatul mîinilor cu săpun cît mai des pe parcursul zilei, aerisirea locuinţelor, claselor, grupelor, birourilor, etc, la un interval de cel mult 45 de minute, evitaţi mijloacele de transposrt aglomerate, care la rîndul lor, este absolut necesar să fie dezinfectate la sfîrşit de fiecare cursă, alimentaţi-vă corect prin consumul suficient de fructe şi legume, administraţi suficient lichid sub formă de apă, ceaiuri, sucuri, folosiţi soluţii dezinfectante pentru propria locuinţă, dar şi la locul de muncă. Totodată încercaţi să evitaţi excesul de căldură, menţinînd un mediu ambiant stabil termic). Aceste măsuri de protecţie, la prima vedere foarte simple şi banale, ne pot proteja în totalitate de a contacta o viroză respiratorie. Nu ezitaţi să apelaţi la medic, ce vă poate prescrie tratamentul corect, astfel încît să nu riscaţi administrarea unor medicamente care vă pot agrava situaţia sau care pot conduce la apariţiaunor complicaţii nedorite. În perioada de gripă, nu este indicat sub nici o formă un tratament de sine stătător şi dacă este posibil, evitarea preparatelor antibiotice. Aceste recomandări date de către domnul Iurie Petriciuc, pediatru, categoria superioară pentru redacţia ziarului “Unghiul”, ne sunt foarte utile pentru oricare dintre noi.