Lîngă satul  Rădenii Vechi din raionul Ungheni, cu suportul financiar al părții ruse și al autorităților publice locale,  este în plină desfășurare  reconstrucția monumentului lui Grigorii Potiomkin – mare oficial rus de viță nobilă, pe locul unde acesta a încetat din viață în anul 1791, în drum său de la Iași spre Nicolaev.

Monumentul a fost construit în anul 1792 de contesa Branițkaia, nepoata cneazului  și prezenta, în variant inițială  un stâlp de piatră sub forma unei coloane.  Mai tîrziu, cînd acesta s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat (pe la mijlocul secolului XIX) un obelisk din piatră de calcar cu înălțimea de 13 metri. Alături de obelisk se află o piatră sculptată în formă de scut ce conține inscripția comemorativă vizînd semnificația monumentului: ”pe locul acesta a încetat din viață cneazul Grigorii Alexandrovici Potiomkin Tavriceskii”.

În legătură cu degradarea monumentului marelui oficial rus, în anul 2015, Consuliul raional Ungheni a făcut un apel către Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova cu rugămintea de a sponsoriza lucrările de restaurare a monumentului.

Conducerea Departamentului  pentru Relații Economice și Internaționale externe a Moscovei, convinsă de relevanța proiectului,  a acceptat propunerea de sponsorizare a lucrărilor de restaurare. Lucrările  sînt executate  de  Asociația slavă „Vece”, care are o  experiență bogată în reconstrucția  și restaurarea monumentelor în Republica Moldova.

De notat ca, la începutul lunii august, directorul adjunct al Departamentului pentru Relații Economice și Internaționale externe ale Guvernului Moscovei, Andrei Cijov, planifică să viziteze șantierul în lucru, pentru  supraveghea îndeaproape lucrările de restaurare și proiectul de reconstrucție.

Inaugurarea monumentului restaurat va avea loc pe data de 16 octombrie 2016, la 225 ani de la decesul  cneazului rus.