La 06 septembrie 2020, pe teritoriul Rezervației naturale „Plaiul fagului” din Rădenii Vechi  s-a desfășurat „Sărbătoarea Fagului”, ediția a VIII-a,  organizată de Secția Cultură și Turism Ungheni, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, Centrul de resurse și atragere a investițiilor, Clusterul ANTREC-Ungheni, primăria Rădenii Vechi sub egida Consiliului raional Ungheni.

Evenimentul are ca obiective promovarea potențialului turistic din Rezervația Naturală din Rădenii Vechi, promovarea unui stil de viață sănătos, înființarea și amenajarea traseului tematic „Drumul mierii” și crearea unei sărbători cu un program adițional de amploare.

Festivalul a inclus 3 activități :

1.Evenimentul de lansare a spațiului expozițional în aer liber în perimetrul desfășurării Festivalului „Sărbătoarea Fagului”.

– Prezentarea Proiectului „Patrimoniul Cultural Comun-Sursa de Dezvoltare a Spiritului Antreprenorial în Bazinul Mării Negre”BSB-371, COMOARA  și activităților de aranjare a spațiului expozițional în aer liber.

– Premierea cioplitorilor în lemn, participanți în cadrul Taberei Cioplitorilor în lemn, ediția 2020.

– Program artistic al Ansamblului folcloric de bărbați „Răzeșii”.

– Expoziție în aer liber- bucate tradiționale, sculpturi în lemn, artizanat , etc.

2.Simpozionul științifico-practic „Albinăritul creator de cultură și civilizație-dimensiuni și valori etnofolclorice ale albinăritului în spiritualitate”.

Expoziție cu vânzare de produse apicole.

3.Prezentarea proiectului „Traseul mierii-  instrument de abilitare economică”.

– Lansarea itinerarului „Traseul mierii”.

– Excursie ghidată la prisaca din rezervație și la  Punctul demonstrativ apicol.

La final, dna Tatiana Lazar, vicepreședinta raionului a înmânat diplome de onoare  în semn de apreciere pentru contribuția substanțială la organizarea “Sărbătorii Fagului” dlui Tudor Colac, cercetător științific,coordonator al Institutului  de Filologie Româna „B.P.Hașdeu„ și dnei Diana Dicusarî, director general al  Centrului   Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Autor: Diana Reguș, specialist, Aparatul președintelui raionului