În perioada 27-28septembrie 2016, în oraşul Prijedor, Bosnia şi Herţegovina a avut loc  şedinţa de lucru şi schimb de experienţă (LES 3) la care au participat reprezentanţii partenerilor proiectului CRISMAS (Provincia Forli – Cesena/Italia, Agenţia Regională de Dezvoltare Economică „PREDA – PD”/Bosnia şi Herţegovina, Municipalitatea Stavanger/Norvegia şi Consiliul raional Ungheni/Republica Moldova).

În cadrul şedinţei de lucru fiecare partener din proiect a prezentat rezultatele procesului de identificare a riscurilor la nivel local şi modalităţile de implicare a factorilor interesaţi, fiind stimulate discuţii privind metodologia de analiză şi evaluare a riscurilor de dezastre. Pentru provincia Forli – Cesena sunt caracteristice inundaţiile, riscurile seismice, hidrogeologice şi industriale,  iar pentru Prijedor/Bosnia şi Herţegovina cele mai frecvente riscuri identificate sunt inundaţiile, incendiile, cutremurele de pămînt, secetele, temperaturile extreme, grindină, hazardele tehnologice, grindina, minele, etc. Cei mai avansaţi în domeniul evaluării riscurilor de dezastre s-au dovedit a fi partenereii din Stavanger, Norvegia care acum sunt la etapa de actualizare a riscurilor de dezastre identificate în anul 2013. Deosebit de apreciate au fost eforturle echipei de proiect a partenerului Consiliul raional Ungheni, care a desfăşurat un proces participativ de identificare şi prioritizare a riscurilor de dezastre specifice raionului Ungheni. A fost organizată şi o vizită în teren, unde participanţii au asistat la simularea intervenţiilor  în cazurile unui  accident  şi a unui incendiu produse la mina de extragere a oţelului.  În perioada imediat următoare partenerii proiectului CRISMAS vor realiza analiza riscurilor identificate şi evaluarea capabilităţii de management al rsicului conform liniilor directoare ale Uniunii Europene.

 

Schimbul de experienţă din oraşul Prijedor din cadrul proiectului CRISMAS a fost  şi o deosebită oportunitate pentru autorităţile publice locale ale  raionului Ungheni, reprezentată de preşedinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun care a avut o întîlnire cu viceprimarul oraşului Prijedor, Milenko Dakovic privind  iniţierea unei colaborări şi înfrăţiri cu raionul Ungheni. „Avem foarte multe lucruri în comun: ţările noastre istoric au facut parte din sisteme asemănătoare, avem frontiere cu ţări membre ale Uniunii Europene (România şi Croaţia), tindem spre aspiraţii europene şi ne dorim foarte mult să facem parte din marea familie a Uniunii Europene şi să îmbunătăţim condiţiile de viaţă ale cetăţenilor noştri.Doresc să remarc că timp de două zile de cînd suntem în oraşul Prijedor, am observat că oraşul este un umportant centru comercial şi industrial, iar arhitectura clădirilor păstrată din perioada austro-ungară dă un specific peisajului urban. Atrag atenţia clădirile renovate şi am remarcat că este un oraş liniştit şi curat, ” a accentuat Ludmila Guzun, preşedinta raionului Ungheni.

Oraşul Prijedor face parte din Republicii Srpska şi este situat în nord-vestul Bosniei şi Herţegovinei, are o populaţie de 97.588 şi este al şaptelea oraşdin ţară după numărul de locuitori. „Prijedor este o municipalitate prosperă din punct de vedere economic care găzduieşte o gamă largă de industrii, în special industria metalurgică, servicii, industria alimentară şi de procesare. Aici activează 11 întreprinderi cu capital străin cu peste 2000 angajaţi. Suntem deschişi pentru noi parteneriate şi prieteni, care reprezintă nişte precondiţii pentru dezvoltare şi progres. Uniunea Europeană stimulează abordările multinaţionale şi interregionale şi din acest motiv este bine să avem parteneri în diferite ţări, ” a remarcat Milenko Dakovic, viceprimarul oraşului Prijedor. Într-o atmosferă cordială, a fost discutată stabilirea relaţiilor de colaborare şi înfrăţire între oraşul şi raionul/ Unghenişi oraşul Prijedor, care va începe prin expedierea unei scrisori de intenţii cu specificarea domeniilor concrete de colaborare. „Sunt sigură că schimburile culturale şi evenimentele sportive pot duce la crearea unui fundament fezabil pentru dezvoltarea economică a oraşelor noastre,” a concluzionat preşedinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

 

         

Şedinţele de lucru şi schimb de experienţă au fost realizate în cadrul Proiectului „Comunitate pentru Evaluarea şi Managementul Riscurilor/CRISMAS”, implementat de Regiunea de Siguranţă Sud „Olanda de Sud”/ITINERIS Sănătate şi siguranţă din Olanda, în parteneriat cu Provincia Forli – Cesena din Italia, Agenţia Regională de Dezvoltare Economică „PREDA – PD” din Bosnia şi Herţegovina, Municipalitatea Stavanger din Norvegia şi Consiliul raional Ungheni din Republica Moldova. Proiectul „Comunitate pentru Evaluarea şi Managementul Riscurilor/Community for Risk Management and Assessment – CRISMAS” este finanţat de Comisia Europeană prin Directoratul general de ajutor umanitar şi protecţie civilă. Scopul proiectului CRISMAS este implementarea metodologiilor de evaluare şi management al riscurilor şi construirea unei comunităţi largi la nivel European pentru specialiştii din structurile guvernamentale responsabili de evaluarea şi managementul riscurilor, încurajarea  cooperării şi schimbului de experienţă în cadrul UE.

 

Mai multe informaţii :

Website:  www.crungheni.md, www.crismaseurope.eu

E-mail:     community@crismaseurope.eu, lilitincu@yahoo.com