Şeful Direcţiei Învăţămînt Tineret şi Sport a convocat managerii instituţiilor de învăţămînt în şedinţă. Alexandru Ciuvaga, a prezentat ieri, 27 februarie, modul de aplicare a costului standart per/elev pentru instituţiile de învăţămînt dar şi planul de măsuri pentru îmbunătăţirea rezultatelor la examenul de bacalaureat.

Avînd în vedere că de la începutul anului 2013, toate instituţiile de învăţământ primar şi secundar general sunt finanţate în baza unei noi metodologii. Astfel, cunoaştem faptul că, cheltuielile pentru educaţie nu mai sunt incluse în bugetele localităţilor.

Această metodologie a fost discutată astăzi de către Alexandru Ciuvga Şef Direcţia Învîţămînt Tinere şi Sport şi managerii instituţiilor de învăţămînt pentru anul 2014. Potrivit acestei metodologii, bugetul unei instituţii de învăţământ va fi format din 3 componente pentru anul 2014. Prima componentă vizează finanţele alocate de Guvern conform noii formule şi care prevede un maximum de peste 402,9de mii de lei cu o creştere faţă de anul precedent, acordate fiecărei instituţii, în funcţie de numărul de elevi. Cea de-a doua componentă reflectă suma de 6929 de lei calculată pentru un elev de gimnaziu. 75% din această sumă va fi atribuită pentru fiecare elev din şcoala primară, iar pentru un elev de liceu aceasta va fi mai mare cu 22%. Ultima componentă o constituie bugetul alocat pentru alimentaţia copiilor, sursele extrabugetare şi banii acordaţi de raion pentru reparaţii capitale.

Descifrând formulă de finanţare pentru anul 2014, constatăm că normativul valoric pentru fiecare elev constituie 6929 de lei, iar pentru o instituţie de învăţământ este de 402.998 lei. Şcolile medii şi mari, cu un număr de elevi mai mare de 41 şi, respectiv, de 91 de elevi ponderaţi, vor beneficia integral de componenta de 402.998 lei.

                     

Testările din acest an vor fi desfăşurate în perioada 25 – 28 martie la gimnazii şi 1-9 aprilie la liceele de pe teritoriul raionului Ungheni. Alexandru Ciuvaga a menţionat că cu cît mai des elevii vor fi antrnaţi în asemnea activităţi cu atît mai mul vor deprinde noi compenţe.

La şedinţă dată a fost prezent şi reprezentantul Inspectoratului Fiscat pe teritoriul raionului Ungheni, Mariana Săculţanu, care a informat managerii şcolari despre termenul limită de 31 martie, pentru depunerea declaraţiilor pe venit, astfle în caz contrar după depăşirea acestei date vor fi sancţionaţi cu 200 lei, respectiv sancţiunea poate creşte dacă termenul de depunere întîrzie mai mult.