Marți, 03 mai, a avut loc ședința de lucru a președintelul raionului cu șefii serviciilor publice descentralizate, desconcentrate, primarii orașelor, comunelor, satelor și funcționarii publici din aparatul președintelui raionului, cu următoarea ordine de zi:

1.    Cu privire la respectarea legislației și normelor de protecție a muncii, raportor  Dumitru Stăvilă, șef  Inspectoratul de Stat al Muncii; 

2.    Cu privire la activitatea Centrului Educațional din raionul Ungheni, raportor Iulia Pancu, șef Direcție educație.

La început de ședință, președintele raionului, Ludmila Guzun, a felicitat pe cei prezenți cu prilejul Sfintelor Sărbători, urîndu-le sănătate, prosperitate și realizări pe plan profesional.

După care, șeful Direcție situații excepționale, Blișceac Oleg, a vorbit despre situația din teritoriu: intervenții, incendii, accidente, dintre care 2 accidente grave cu descarcerări și pierderi de vieți omenești. Înaintea Nopții de Înviere toate lăcașurile  de cult au fost verificate și asigurate.

În perioada 17-19 mai, pe poligonul de la Zagarancea, se preconizează a fi desfășurat un exercițiu de stat major și teren cu tematica axată pe lichidarea consecințelor unui cutremur de pămînt, unde va fi antrenat efectivul  Ministerului Afacerilor Interne, invitații din Romania și Ucraina.

De asemenea, reprezentanții Inspectoratul de poliție și a Centrului de sănătate publică au asigurat că s-a lucrat în regim normal de lucru și nu au avut loc situații ieșite din comun.

Dumitru Stăvilă, șeful  Inspectoratului de Stat al Muncii, s-a adresat primarilor și i-a îndemnat la o colaborare constructivă în scopul soluționării problemelor muncii. S-a mai discutat despre problemele majore de buget, modificările din Codul Muncii, munca nedeclarată în Republica Moldova și eradicarea acesteia, munca copiilor pe timp de vară.

Legislația muncii suferă modificări, trebuie să depunem eforturi comune pentru eradicarea muncii nedeclarate și salariile în plic, vor urma sancțiuni foarte dure, a subliniat domnul Stăvilă.

Cu privire la activitatea Centrului Educațional  din Ungheni s-a expus Iulia Pancu, șef Direcția educație. Sub egida Centrului se află patru instituții: Serviciul de asistență psihopedagogică, Scoala raională sportivă, Centrul raional de creație al copiilor și  Centrul de excelență, ce urmează a-și începe activitatea în toamna acestui an. S-a discutat despre  activităţile de perspectivă și problemele Centrului: venituri bugetare insuficiente, cadre didactice care activează prin cumul, nevoia de reparații în unele cabinete, posibilitatea de a crea în Ungheni a unui liceu de profil sportiv, modalitatea de a utiliza căminele aflate în gestiunea Centrului  Educațional ș.a.

În cadrul ședinței, primarul comunei Zagarancea, Mihail Burlacu, a atenționat autoritățile publice locale despre faptul că FIFA  a interzis de a juca fotbal pe suprafețe artificiale pe timp de vară, mai exact, în perioada 10 aprilie -1 noiembrie. Și a venit cu sugestia de a depune eforturi comune de a aduce la condiție optimă stadionul de la Zagarancea, pentru a fi utilizat, ulterior, de către echipele de fotbal din Ungheni.

La final de ședință, președintele raionului, Ludmila Guzun, a venit cu un scurt raport privind activitatea cotidiană a subdiviziunilor Consiliului raional, a prezentat situația financiară a raionului acțiunile întreprinse pentru atragerea fondurilor extrabugetare