La data de 2 noiembrie, curent, în cadrul Consiliului raional Ungheni, a avut loc şedinţa operativă privind depistarea unui poluant puternic mirositor în fîntînile din comuna Boghenii Noi.

La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor publice locale, Inspectoratului de poliţie, Direcţiei Situaţii excepţionale, Serviciului de Informaţii şi Securitate Ungheni, Centrului raional sănătate publică Ungheni.

La data de 24 octombrie, curent, locuitorii comunei Boghenii Noi au anunţat prezenţa unui miros puternic în fîntînile ce sunt utilizate în scopuri potabile, dar şi refuzul animalelor domestice de a consuma apa.

Pe 25 octombrie Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţilor Excepţionale a intervenit cu o maşină specială cu pompă şi au fost curăţate 14 fîntîni: 12 în s. Boghenii Vechi, 1 în s. Mirceşti, 1 în s.Poiana.

Potrivit Serviciul de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică în probele prelevate de la faţa locului s-au depistat concentraţii depăşite de pesticid hexaclorciclohexan (HCCH) (pînă la 90 ori) În probele de apă prelevate din aceleaşi fîntîni după curăţare, pesticidul s-a depistat în concentraţii mai reduse (pînă la 2,5 ori).

HCCH este un pesticid utilizat  pe larg în trecut în agricultură cu scopul combaterii dăunătorilor  la culturile de origine vegetală. Avînd în vedere că de ceva vreme acest pesticid nu este admis spre comercializare şi utilizare, se cercetează ipoteza unei poluări intenţionate.

La moment se fac unvestigaţii pentru descoperirea sursei poluării, provenienţa şi cantitatea deversată a toxinului. Cazul urmează să fie elucidat de către autorităţile competente.

În scopul prevenirii cazurilor de intoxicaţie în rîndul populaţiei, Serviciul de Supraveghere de Stat în Sănătate Publică recomandă interzicerea imediată a utilizării apei în scopuri potabile şi menajere din toate fîntînile suspecte de poluare cu pesticid şi monitorizarea ulterioară a acestora.

”Autorităţile publice locale vor monitoriza îndeaproape situaţia. Se va face un apel către Academia de Ştiinţe şi Laboratoarele abilitate pentru a găsi metoda de neutralizare şi/sau îndepărtare definitivă a poluantului din fîntînile ce sunt utilizate în scopuri potabile”, a subliniat preşedinta raionul, Ludmila Guzun.