În perioada 3-7 octombrie, curent, o delegaţie din 38 persoane din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu în România şi Bulgaria. Scopul principal al evenimentului a fost schimbul de experienţă şi de bune practici în domeniul managementului deşeurilor.

Raionul Ungheni a fost reprezentat de Alexandru Brînză, vicepreşedintele raionului, Alexandru Ambros, primarul or. Ungheni şi reprezentantul  Întreprinderii Municipale Ave Ungheni, Vadim Dadus, şeful Inspecţiei ecologice Ungheni şi Sergiu Margarint, primarul comunei Floriţoaia Veche.

Delegaţia din Republica Moldova a avut întruniri cu oficiali din România şi Bulgaria. De asemenea, aceştia au vizitat mai multe situri de colectare, depozitare, sortare, prelucrare, compostare şi stocare a deşeurilor.

În Romania, participanţii au efectuat  vizite de studiu şi documentare în oraşele Piteşti, Piatra Neamţ şi Vaslui. În Bulgaria, delegaţia s-a deplasat  spre oraşele Ruse şi Veliko Tarnovo, unde a vizitat depozitele şi staţia de sortare a deşeurilor.

Evenimentul a fost organizat şi finanţat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

De notat, că în zona Zona Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni urmează a fi creat un sistem integrat de maganement al deşeurilor  solide. Un Centru regional de gestionare integrată a deşeurilor solide va fi amplasat în  raionul Ungheni şi o staţie de transfer a deşeurilor în raionul Călăraşi. Prin urmare, peste 260 mii de locuitori din raioanele Călăraşi, Nisporeni şi Ungheni vor beneficia de servicii mai bune în domeniul managementul deşeurilor.