Delegația condusă de doamna Maria Bąkowska, viceguvernatoarea Voievodatului Varmia-Mazuria, a fost compusă din reprezentanți ai administrației publice locale și specialisti din domeniul silviculturii și protecției mediului.

Programul a cuprins mai multe vizite, debutând cu o întâlnire în cadrul Agenției MOLDSILVA, unde cu conducerea agenției au fost discutate aspecte privind situația din Republica Moldova în domeniul silviculturii, necesitățile pentru dezvoltarea capacităților și competitivității întreprinderilor silvice, aspecte privind dezvoltarea turismului ecologic, colaborarea dintre autoritățile centrale și locale în vederea protecției mediului înconjurător, obiectivele strategice pentru conservarea mediului, creșterea gradului de împădurire la nivel de țară, adaptare la schimbările climatice. Ca rezultat, au fost formulate un șir de potențiale interacțiuni moldo-poloneze pe subiectele menționate mai sus.

În continuare, agenda a inclus vizita în raionul Ungheni, și anume la un șir de destinații beneficiare de susținerea poporului polonez prin proiectele finanțate de Programul Polska Pomoc și administrației Voievodatului Varmia- Mazuria: Piața comercială și Centrul cultural din s. Sculeni, Rezervația Naturală de stat PLAIUL FAGULUI. Întreaga delegație și, în special, partenerul de bază – domnul Jaromir Krajewski, directorul Pădurii peisagistice Puszca Romincka, a apreciat sustenabilitatea investițiilor efectuate și parcursul dezvoltării ulterioare a obiectivelor reabilitate prin prisma acestei colaborări de 10 ani.

Și pentru că Consiliul raional Ungheni a fost partenerul local de bază, un punct important în agendă a fost întâlnirea cu domnul Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni, care a mulțumit poporului polonez și întregii comunități europene pentru susținerea acordată prin realizarea proiectelor socio-economice cu finanțare europeană, schimburilor profesionale și culturale, sprijinului acordat pentru soluționarea crizelor din ultimii ani.

A punctat domeniile de interes prioritar pentru autoritățile raionale și inițiativele actuale dezvoltate cu susținerea partenerilor externi din România ( județele Iași și Maramureș), Franța, Germania, Polonia, Slovacia.

A menționat că singura cale de dezvoltare modernă, durabilă a comunităților din Republica Moldova este acea alături de comunitatea europeană.

Acest fapt a fost salutat de membrii delegației, care au asigurat și în continuare de sprijin pe diverse domenii, cu consolidarea relațiilor dintre toți actorii implicați.

Pe finalul vizitei, au fost punctate proiectele de perspectivă și acțiuni pentru perioada imediat următoare precum schimb de experiență și bune practici pentru specialiști din diverse domenii, în scopul facilitării creării relațiilor noi, cunoașterii mai bune și prieteniei dintre popoare.