În data de 29 aprilie preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma împreună cu Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi cel al României, Victor Ponta au marcat, momentul eliminării vizelor pentru cetăţenii moldoveni la punctul de trecere a frontierei Sculeni, din raionul Ungheni, Republica Moldova.

Pentru început preşedintele raionului Ungheni a menţionat în alocuţiunea sa „Făcînd o retrospectivă în istorie ne amintim de acea zi 6 mai 1990 de la Podul de Flori Sculeni, cînd pentru cîteva ore Cortina de fier a căzut şi cetăţenii de pe ambele maluri a rîului Prut au circulat fără vize şi paşapoarte.

Trebuia să treacă 24 ani, ca cetăţenii Republicii Moldova să poată circula fără vize în Uniunea Europeană.

Cu acest prilej aduc sincere felicitări Guvernului Republicii Moldova care a depus o muncă enormă în aceşti 4 ani, deasemnea Guvernului României şi statelor UE pentru eforturile conjugate depuse în atingerea acestui obiectiv, acela de a ne integra în marea familie Europeană.

Şi bineînţeles felicitări nouă cei care vom beneficia de Regimul Liberalizat de Vize şi vom fi respectaţi oriunde vom merge în Europa!

Preşedintele alături de cei doi șefi de guverne au avut discuţii cu locuitorii din Sculeni, apoi au vizitat punctul de trecere al frontierei Republica Moldova spre punctul de trecere al frontierei România împreună cu câțiva cetățeni ai Republicii Moldova deținători de pașapoarte biometrice.

Declaraţia lui Iurie Leancă făcută la Sculeni:

       

“Suntem într-o perioadă deosebită. Începând cu ziua de ieri un obiectiv a fost realizat. Cetăţenii RM nu mai au nevoie de vize pentru a merge în spaţiul Shenghen. Am reuşit să dărâmăm un zid care nu era vizibil, dar era resimţit cînd doream să comunicăm cu partenerii noştri de dincolo de Prut.

 Această realizare a fost posibilă datorită partenerilor europeni şi a partenerilor din România. Am fost în Grecia, am fost alături de tineri, ceţăteni ai RM am fost martor la acest eveniment extrem de emoţionant, un eveniment prin care mii de familii au fost separate de acest regim de vize. Ziua de ieri, sunt convins, se va înscrie în istoria RM. Astăzi, la fel, este o zi importantă. Vreau să adresez cuvinte de mulţumire prietenior noştri din România,domnului Victor Ponta, ca înt-un an să realizăm multe lucruri concrete.

Cu Victor Ponta am lansat gazoductul Iaşi-Unghe. Sunt convins că în 27 august gazele din România vor trece Prutul şi, în special, cei din Sculeni vor beneficia de gaze din România, la tarife mult mai bune. Tot cu domnul Ponta am convenit să reconstruim mai multe poduri, al doilea pod va fi la Ungheni, ceea ce ne va permite să dezvoltăm relaţiile economice” a declarat Iurie Leancă la Sculeni.

Premierul român Victor Ponta, de asemenea, a felicitat poporul RM cu eliminarea regimului de vize, menţionând că România va acorda mereu sprijinul necesar.

“Să aveţi încrederea că toţi paşii sunt spre binele generaţiei care vine. Am făcut bine atunci când ne-am gîndit că nu trebuie să fiţi singuri. Este o datorie pentru guvernul de la Bucureşti să vă sprijine fără nici o condiţie sau un gând ascuns. Vom fi totdeauna alături de dvs. Nu sunteţi singuri, ne aveţi pe noi cei din România, cei din UE”, a declarat Victor Ponta.

La final, Victor Ponta şi Iurie Leancă au susţinut o conferinţă de presă.