Eveniment în premieră pentru raionul Ungheni petrecut ieri, 27 septembrie curent, cu succes. Este vorba despre închiderea Zilelor Europene ale Patrimoniului desfăşurate la iniţiativa Ministerului culturii Republicii Moldova în persoana doamnei ministru Monica Babuc.

Ediţia din acest an, desfăşurată în perioada 24-27 septembrie, sub genericul „Patrimoniul industrial şi tehnic”, a vizat oraşul nostru, Ungheni înscriindu-se în rîndul oraşelor cu monumente impunătoare ale patromoniului industrial de importanţă naţională şi  internaţională.

La evenimentul organizat de Consiliul raional Ungheni, pe teritoriul Gării Internaţionale de trenuri Ungheni, au participat oaspeţi de onoare, şi anume doamna Monica Babuc, ministrul culturii Republicii Moldova, domnul Whicher Slagter, şef adjunct al delegaţiei UE în Republica Moldova, doamna Ludmila Guzun, preşedintele raionului Ungheni, domnul Veaceslav Postică, viceministrul culturii, vicepreşedinţii raionului Ungheni, domnul Petru Gherasimov, domnul Alexandru Brînză  şi domnul Serghei Lacusta, doamna Eugenia Baroncea, şef secţia raională cultură, doamna Iulia Pancu, şef direcţie educaţie, domnul Petru Langa, viceprimarul oraşului Ungheni, primari ai localităţilor dar şi colaboratori ai instituţiilor din raion.

Evenimentul a fost cu atît mai frumos fiind acompaniat de trupa „Bravissimo” din or. Ungheni şi elevi a şcolii de muzică din Ungheni, conduşi de domnul Victor Sîrbu.

„Este o deosebită plăcere şi oanoare astăzi la Ungheni pentru noi unghenenii de a petrece un astfel de eveniment. Sîntem posesori ai unor momunente culturale de o importanţă naţională şi internaţională deosebită pentru noi. Este onorat să avem în oraş un pod pe care l-a proiectat însuşi Gustav Eiffel, acel renumit Gustav Eiffel, ce ne uneşte malurile Prutului cu România şi care ne duce faima în lume. Vreau să vă afirm cu toată certitudinea că fiecare unghenean în parte este conştient de acest obiect valoros al patrimoniului de care dispune şi va depune silinţa să fie păstrat şi în continuare pentru urmaşii noştri.”, a menţionat preşedintele raionului Ungheni, doamna Ludmila Guzun.

La rîndul său, Ministrul culturii, doamna Monica Babuc a adus sincere felicitări tuturor celor prezenţi apreciind oraşul Ungheni şi locuitorii acestuia, specificînd ca anume acest oraş este o poartă semnificativă către Europa. „Sunteţi norocoşi voi din Ungheni, sînteţi cei mai aproape de Europa. Aveţi un oraş extraordinar, păstraţi-l şi valorificati-l”.

Importante dimplome de onoare au fost oferite de către doamna ministru Monica Babuc conducerii Gării Internaţionale de trenuri Ungheni, Muzeului de istorie şi etnografie din oraşul Ungheni, şi Consiliului raional Ungheni, pentru aportul semnificativ la valorificarea patrimoniului cultural naţional.

Conform programului stabilit, toţi cei prezenţi la eveniment au avut ocazia de a se deplasa cu noua rută de tren Chişinău-Iaşi, la renumitul pod Eiffel situat peste rîul Prut, după care au fost spectatorii un film documentar de excepţie realizat de echipa Asfalt de Moldova, ce a trasat întreaga istorie a podului din oraşul Ungheni.

Domnul Vasile Iucal, director al muzeului de etnografie şi istorie din oraşul Ungheni a fost gazda excursiei care a urmat la muzeu.

Finele evenimentului a fost încununat cu un minunat spectacol „Steaua fără nume”, pus în scena Palatului de cultură din oraşul Ungheni de către actorii teatrului naţional „Luceafărul”.

Mulţumim organizatorilor, şi anume seţiei raionale cultură, doamnei Eugenia Baroncea, vicepreşedintelui raionului, domnuluui Petru Gherasimov, domnului Mihail Racoviţă, consilierul preşedintelui raionului Ungheni, conducerii şi personalului Gării Internaţionale de trenuri Ungheni, pentru buna organizare şi desfăşurarea cu succes a evenimentului.