Astăzi, 10 iunie în sala de Şedinţe a Consiliului rational Ungheni a avut loc seminarul cu primarii/secretarii oraşelor, comunelor, satelor şi funcţionarii publici ai direcţiilor, secţiilor din subordinea Consiliului raional Ungheni.

Tematica prezentată de experţii IDIS “Viitorul “ a fost “ Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător : importanţă, angajamente, avantaje”, finanţat de Fundaţia Hanns Seidel şi implementat de IDIS “Viitorul”

            Pe tot parcursul seminarului discuţiile s-au axat pe tematici ca: acordul de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană – importanţa politică şi perspective de dezvoltare; accesul pe piaţa UE al mărfurilor moldoveneşti – regimul vamal şi mecanisme privind facilitatea comerţului; concurenţa şi politica concurenţială în Uniunea Europeană. Cum pot face faţă concurenţei întreprinderile din Republica Moldova?; si în final ce trebuie să ştie oamenii de afacere şi cetăţenii despre măsurile sanitare şi fitosanitare cît şi unele asptecte privind produsele tradiţionale pe piaţa UE.

În contextul acestei realități alarmante, plus instabilitatea politico-militară din Estul Europei, dar și apropierea alegerilor parlamentare, experţii explică tendințele susținerii vectorului european de către societatea moldovenească; acțiunile de comunicare ale Guvernului cu societatea privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova; rolul delegației Uniunii Europene în informarea cetățenilor moldoveni despre integrarea europeană; rolul mass-media și al societății civile, dar și experiența altor state în comunicarea privind integrarea europeană.

Dl Eduard Ţugui, expert politic IDIS “Viitorul”a menţionat: “Pe parcursul anilor a fost un anumit nivel de încredere din partea populației, acum este altă situație și încercăm să ne dăm seama ce acțiuni concrete ar mai trebui propuse și implementate de către autorități pentru a spori gradul de încredere al cetățenilor în procesul de integrarea europeană a R. Moldova. Din 2013 discuțiile sunt mai intense și autoritățile mai active, dar dacă comparăm cu ce s-a realizat în alte țări, cum ar fi România sau Bulgaria, suntem cu mult în urma lor.”

 

 

Astfel, este absolut necesar să comunicăm și să prezintăm beneficiile procesului de integrare în UE în parte pentru fiecare categorie socială, grupuri sociale, mediu de trai, educație,etc.

Mai multe concluzii și recomandări pot fi găsite pe pagina web a IDIS ”Viitorul”:

www.viitorul.org